Tehlikeli Kimyasal Tebliği

     Bakanlığımız 2011 yılında yayımladığı “Bazı Tüketici Ürünlerinin Tehlikeli Kimyasal Madde İçeriğine Yönelik Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Tebliğ” ile ülkemizde ilk defa tekstil, kırtasiye, çocuk bakım ürünleri ve mobilya gibi ürünlerde tehlikeli kimyasalların kullanımına kısıtlama getirerek, tehlikeli kimyasalların takibini yapmıştır.

Diğer taraftan, 2013 yılı itibari ile piyasa gözetimi sorumluluğu Bakanlığımıza geçen deterjanlar, kuvvetli asit veya baz içeren temizlik ürünleri, hava aromatize edici ürünler, havuz kimyasalları, emzik ve biberonlar ile hijyenik kağıt ürünlerinin piyasada etkin bir şekilde denetlenmesi ve merdiven altı üretimin önlenmesi amacı ile bu ürünlerde kullanılması muhtemel tehlikeli kimyasallara ilişkin sınırlama getirmek amacıyla söz konusu tebliğin yenilenmesi ihtiyacı hasıl olmuştur.
 
14.01.2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan “Bazı Tüketici Ürünlerinin Tehlikeli Kimyasal Madde İçeriğine Yönelik Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Tebliğ” ile birlikte tüketicilerin daha fazla sayıda kimyasalın risklerinden korunması sağlanacaktır.
 
Tebliğ ile getirilen başlıca değişiklikler şöyledir:
 
-Yüksek oranda alerjiye neden olan nikel, tüm metal aksesuarlarda, düğme, fermuar, perçin, takılar ve saatlerde kısıtlanmaktadır. Aynı ürün gruplarında ciğer ve böbrek fonksiyonlarında bozukluklara neden olan ve kanserojen etkiye sahip kadmiyum kimyasalına da kısıtlama getirilmektedir.
-Toksik etkiye sahip olan organostanik bileşikler, bugüne kadar kimyasal denetime tabii tutulmamış olan tampon, hijyenik ped, göğüs pedi ve çocuk bezlerinde kısıtlanmıştır. Söz konusu kimyasalın denetimi tekstil, deri ürünleri ve eldivenlerde de yapılacaktır.
-Kanserojen etkileri nedeniyle perflorooktan sülfanatlar, kaplanmış tekstil ürünlerinde yasaklanmıştır.
-Çevre kirliliğine neden olan nonil fenol ve nonil fenol etoksilatlar tekstil, deri ürünleri, kağıt ürünler ve deterjanlarda kısıtlanmıştır.
-Kanserojen etkiye sahip olan civa ve arsenik bileşenlerinin kullanımı ahşap ürünlerde tamamen yasaklanmıştır.
           
 Söz konusu yeni Tebliğ’in mevcut Tebliğ’deki hükümlere karşılık gelen hükümleri derhal, diğer hükümleri belirlenmiş geçiş süreleri sonrasında yürürlüğe girecektir. 21.05.2015 tarihine kadar Tebliğ’in bütün hükümleri yürürlüğe girmiş olacaktır.